Montag, 30. März 2015

FIRINDA TAVUK BUT/ PATATES BROKOLİ GRATEN

 TAVUK BUT

MALZEMELER
  • 4 adet but
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekik
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 diş sarımsak dövülmüş
  • 1/2 limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞ 
  1. tavuk butlarını temizleyip yıkayın, kağıt havlu ile kurutun
  2. bir kasede tuzu, baharatları, limon suyunu ve sıvı yağını karıştırın
  3. hazırladığınız sosu butların her tarafına iyice sürün
  4. 30-60 dakika (nekadar uzun beklerse okadar lezzetli olur) buzdolabında marine edin 
  5. fırını alt üst konumuna getirip 200°C ayarlayıp ısıtın
  6. fırın tepsisine butları yerleştirin 
  7. yaklaşık 50-60 dakika kızarana kadar fırınlayın
 PATATES BROKOLİ GRATEN

MALZEMELER
  • 5-6 patates (soyulmuş, dilimlenmiş)
  • 1 havuç (doğranmış)
  • 500 g brokoli (dallarina ayrılmış)
  • tereyağ 
  • sıvı yağ
  • ufak soğan (doğranmış)
  • 40 g (3 yemek kaşığı) un
  • 1 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 500 ml (2 su bardağı) soğuk süt
  • tuz
  • karabiber
  • küçük hindistan cevizi rendesi
  • kaşar rendesi
YAPILIŞ 
  1. brokolileri bol sirkeli suda yaklaşık 10 dakika bekletin ardında suda yıkayın
  2. dilimlenmiş patatesleri tuzlu suda haşlayın, kevgir yardımıyla suda çıkarıp süzgeçe alın fazla suyu süzüldükten sonra borcama yerleştirin
  3. havuçları haşlayın, kevgirle suda çıkarın patateslerin üzerine yayın
  4. ocağın altını kapatın brokolilerin çiçekleri üste bakıcak şekilde kaynar suya yerleştirin 2-3 dakika suda bekletin
  5. brokolileri kevgirle süzgeçe alın, rengini kaybetmemesi için üzerine soğuk su gezdirin suyu süzüldükten sonra yine çiçekler üste bakacak şekilde borcama yerleştirin (sebzeleri haşladığınız suyu ayrı bir kaba alın sos, çorba, yemeklerde kulanabilirsiniz)
  6. fırını 220°C ayarlayıp ısıtın
  7. beşamel sos için soğanları tereyağ/sıvı yağ karışımında soteleyin
  8. unu ekleyin karıştırarak kavurun
  9. sarımsağı ilave edin 1-2 kere karıştırın soğuk sütü içine birden boşaltın
  10. tel çırpıcıyla karıştırarak kıvam alana kadar pişirin
  11. tuz, karabiber, küçük hindistan cevizi rendesi ile tatlandırın
  12. sosu sebzelerin üzerine yayın ardında kaşar rendesini serpiştirin
  13. peynir kızarana kadar fırınlayın

AFİYET OLSUN

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen